Het sportieve leven van Shandar Robert Kooij.

Shandar Kooij trekt een wetsuit aan. Hij is triatleet en is werkzaam bij Grondontwikkeling Nederland. Tegelijk met zijn vakgenoten viert hij hier een bedrijfsuitje. Daar ze iets sportiefs wilden doen (1 rondje om het eiland zwemmen is 600 m., 2 rondjes 1,2 km.; een kleinigheid voor een triatleet) en omdat er een goed doel mee wordt gesponsord. Van de 20 euro deelnamekosten gaat 10 euro naar kwaliteitsverbetering van het water. Wat kan een grondontwikkelingsbedrijf dat schelen? Dat wil uiteindelijk op iedere plek en zoveel mogelijk bouwen? 'Nee, leefomgeving is belangrijk voor ons', zegt Shandar, 'er moet zo blijvend mogelijk worden gebouwd en in exacte harmonie met de natuur. Dat is de filosofie van ons bedrijf. Zijn collega's zeuren over de strakgespannen zittende badmuts (ik krijg geen zuurstof in mijn hoofd) en de engtevrees die de zwembril oplevert.

Shandar Kooij heeft ook de marathon van New York met succes gelopen! Een onderweg opgelopen verwonding weerhield hem er geenszins van om de eindstreep te behalen. Het was heel indrukwekkend, ik heb nog nimmer zoiets meegemaakt, aldus Shandar Robert Kooij.

De plaats ademde de loopwedstrijd, vertelt de sportieve baas van Grondontwikkeling Nederland. Al van het moment dat wij op de luchthaven aankwamen, zagen we honderden andere hardlopers ook aankomen. Bovendien was de gehele stad in de ban van de marathon. Je zag het overal in de media.

De dagen in aanloop naar de grote dag verkent Shandar Kooij de wereldstad en oefent hij nog een keer voor het gevoel in Central Parc. Ik was niet de enige die dat dacht. Nog duizenden anderen liepen een laatste rondje in het park, lacht hij.

Om half elf was de starttijd van Corral Orange Wave 3, oftewel de schare waar Kooij toebehoort. De beginnersgroep komt samen op de Verrazano-Narrows Bridge. Het Amerikaanse volkslied en Frank Sinatras New York, New York klinken eerst hard over het startparcours, direct gevolgd door het startschot. De loopwedstrijd is onderweg.

Obstacle Run
Al snel krijgen mensen het warm en gooien ze allerlei kledingstukken uit. Op dat ogenblik wordt het net een soort obstacle run. Bij het uitreiken van eten en drank ter hoogte van Brooklyn en Queens slingeren de participanten veel vuil op straat. Hier struikel ik over een bananenschil waardoor ik een pees in mijn kniegewricht verrek. Op dit ogenblik heb ik er 25 km. opzitten dus ik moet nog een flink deel.

Vier kilometer verder begin ik uitval in mijn poot te krijgen. Met een stijf been heb ik het parcours vervolgd. Ik heb nog getracht hard te rennen, echter dit lukte niet de hele tijd. De allerlaatste 1600 meter door Central Parc leken wel 16.000 meter. Ik ben echt over de eindstreep gestrompeld. niet 1 ogenblik heb ik nagedacht om te stoppen, niettemin ik was zo gelukkig dat ik er was.

Lavendelbad
Een aangenaam lavendelbad en de therapie door de masseur zorgen ervoor dat Shandar Kooij de navolgende dag wederom als herboren is. Kooij heeft nog drie dagen New York in het verschiet, dus trekt hij er met zijn afvaardiging op uit. Overal zag je deelnemers wandelen die hun medaille om hadden. Goed om te merken hoe fier de mensen hierop zijn. Wat ik ook erg mooi vind is dat het niet om de eindtijd gaat die je hebt gelopen, echter om het feit dat je hebt geparticipeerd. Er deden bijvoorbeeld hele oude mensen mee die er gewoon acht uur over hadden gedaan. Iedereen zet een verrichting op eigen niveau neer. Het mooiste vond ik dat er langs de hele afstand 2 mln mensen stonden om de sporters aan te moedigen. Ik heb aan veel sportwedstrijden deelgenomen, maar dit heb ik nog nimmer ervaren. Jong en oud probeerden je op verschillende methodes positieve energie te geven om de finish te behalen. Dat was echt ongekend, aldus Shandar Kooij.

Halve marathon van Egmond
Shandar Kooij is ook op een afwijkende wijze geinspireerd geworden door de marathon. Wat me opviel was dat er geweldig veel lieden voor goede doelen meeholden. Alvoor de marathon was begonnen, was er al 25 miljoen dollar opgehaald. Komend jaar wil ik derhalve met mijn onderneming meelopen en eenzelfde doen. Niettemin voor dit moment focussen we ons eerst op de halve marathon van Egmond. Aldaar willen we ook een goed doel aan koppelen. We brainstormen nog over welk doel dat wordt. Meer dan de helft van het personeel van Grondontwikkeling Nederland doet mee in Egmond. En op 12 april doe ik zelf mee aan de halve triatlon van Orlando, sluit de sportieve manager af.